מהי מערכת אל פסק או במונח הלועזי UPS ?
UPS הינו קיצור של: Uninterruptable Power Supply אשר משמעותו בתרגום חופשי "אספקת מתח חשמלי ללא הפרעות".
איך זה עובד, למה צריך מערכת כזו, מהם הסוגים הקיימים בשוק ואיזה מכשיר מומלץ לקנות.
קיימים בשוק 2 סוגים עיקריים של מכשירי אל פסק UPS:
- Line Interactive (תלוי קו) – זוהי מערכת יחסית פשוטה ולכן גם הזולה מבין שתי המערכות. שיטת העבודה של מערכת אל פסק זו הינה להעביר לצרכן את מתח הרשת ישירות תוך שהיא מסננת ומייצבת את המתח המגיע מרשת החשמל. החיסרון בשיטה זו שקפיצות או נחשולי מתח (נקראים גם ספייקים spikes) המגיעים מרשת החשמל עלולים להגיע למוצא המערכת ולכניסת הצרכן כלומר להזין את המחשב בקפיצות מתח אשר עשויות לגרום נזק לרכיבי חומרה ותוכנה במחשב או בכל מכשיר אלקטרוני שמחובר למערכת. כאשר יש הפסקת חשמל מתבצע מיתוג שאורכו כ-5 אלפיות השניה והממיר במכשיר הופך את המתח מהסוללה למתח חילופין, מאחר והמיתוג המעבר מהזנת הצרכן ממתח הרשת לייצור חשמל מסוללה כה מהיר אספקת המתח לצרכן רציפה כמעט ב-100%.
- On-Line (מתח קבוע) – מערכת זו משתמשת בטכנולוגיה שנקראת המרה כפולה Double Inverter המאפשרת בידוד כמעט מוחלט מהפרעות ורעשים ברשת החשמל מכיוון שהיא מייצרת חשמל (גל סינוס טהור) באמצעות הממיר הנוסף. הממיר הראשון הופך את המתח חילופין המגיע מהרשת למתח ישר והממיר השני מייצר ממתח ישר זה מתח חילופין חדש נקי מרעשים ומיוצב של 230V AC.
כאמור יתרונה של המערכת שהיא יחסית זולה והינה מערכת אשר מספקת מענה הולם לרוב המשתמשים הביתיים או לתחנות עבודה בכך שהיא מאפשרת המשך פעולה רציף בזמן הפסקת חשמל או נפילת מתח רגעית ובכך מאפשרת למשתמש לבצע שמירה של מסמכים פתוחים סגירה של כל התוכנות והחלונות הפתוחים ולבצע כיבוי מסודר של המחשב, במערכות מסוימות קיימת אפשרות להתקנת תוכנת שליטה המבצעת כיבוי מסודר של מערכת ההפעלה באופן אוטומטי לאחר מספר דקות של הפסקת חשמל, כל זאת בהתאם להספק מערכת ה-UPS ולזמן שהגדרנו בתוכנה לתת הוראת כיבוי באם לא חזר החשמל.
לסיכום
ברוב המקרים, למחשבים ביתיים או תחנות עבודה, ניתן להשתמש במכשירי אל פסק מסוג
Line Interactive שהיא מערכת בעלות נמוכה יחסי, מערכת זו מאפשרת הגנה טובה מהפסקות חשמל ומהפרעות ונחשולי מתח. במכשירים מותקן לרוב גם AVR (Automatic Voltage Regulator) מערכת ייצוב מתח אוטומטית. כמו כן, ברוב המערכות קיימת אפשרות של סגירה מסודרת של התוכנות הפתוחות במקרה של הפסקת חשמל באופן אוטומטי ע"י שימוש בחיבור כבל תקשורת בין האל פסק למחשב והתקנת תוכנה מתאימה במחשב.
במקרים אחרים בהם מדובר בשרתים או ציוד אלקטרוני רגיש כמו ציוד תקשורת כגון רכזות, מתגים, נתבים ועוד, מומלץ מאד להשתמש במערכות אל פסק מסוג און ליין בשל העובדה שמערכות אלו מזינות את הצרכן באופן קבוע ממתח ישר להבדיל ממערכת מסוג איטראקטיב שבה מתבצע מיתוג לסוללות רק בהפסקת חשמל בזמן של כ-5 אלפיות השנייה בממוצע.
ככלל, במקרים האמורים לעיל מומלץ לחבר אל פסק עם מייצב ומסנן ועם ממשק כיבוי מסודר המחובר למערכת ההפעלה של המחשב ומפעיל אפליקציית בקרה לכיבוי מסודר של המחשב ע"י סגירה ושמירה של מסמכים ויישומים פתוחים מיד לאחר זיהוי על ידי בקר האל פסק שהתקיימו תנאים העלולים להוביל לקריסת מערכות (למשל- הפסקת חשמל, מתח כניסה גבוה או נמוך מידי, סוללה חלשה.
[…] ואיזה מכשיר מומלץ לקנות. כל התשובות לכתבה המלאה…כאן מערכת גיבוי חשמלי […]
הסבר בהחלט ממצא, תודה שיש מי שמבין טוב בתחום של מערכות אל פסק UPS כי שמעתי כל מיני הסברים סותרים בעניין.
האם אפשר לקבל המלצה על UPS איכותי שם של חברה או משהו כזה ?